Muziek trouw aan sfeer Toon Tellegen

Voorstelling in Muziekcentrum Eindhoven ademt veel rust uit
Muziek trouw aan sfeer Toon Tellegen
Schrijver dierenverhalen opent Kinderboekenweek

EINDHOVEN De sfeer in de dierenverhalen van Toon Tellegen is licht absurdistisch, weemoedig en op een terloopse manier diepzinnig. Gitariste Corrie van Binsbergen heeft muziek geschreven rond een aantal van die verhalen. Met Toon Tellegen als verteller was dit programma gisteren te zien en te horen in het Eindhovense Muziekcentrum Frits Philips. Heel toepasselijk, op Dierendag en aan het begin van de Kinderboekenweek met dieren als thema.

Met haar musici sloot Corrie van Binsbergen nauw aan bij de sfeer van de verhalen. De groep speelde improvisaties rond heerlijk heldere basisgegevens. Een paar vriendelijke, steeds herhaalde akkoorden, of lichte geluiden die de musici in alle rust uit hun instrumenten plukten.
Diezelfde rust ademde ook de schrijver bij het voorlezen van de belevenissen van de dieren. De egel en de mier die een oor bouwen waarmee ze alle geluiden kunnen horen. Een olifant die zijn eigen waarschuwingen in de wind slaat en in een boom klimt om te genieten van een subliem vergezicht en dan voor de zoveelste keer omlaag tuimelt. Een tor die een heel erg somber verjaardagsfeest viert.

Het open karakter van de muziek die overal heen leek te kunnen waaien, kwam mooi overeen met de peinzende vragen die de dieren zich telkens weer stelden, zoals: “Gaan wij ooit voorbij?” En met een merkwaardige gebeurtenis als de binnenkomst, stukje bij beetje, van de krekel bij de boktor om na een ontploffing weer in elkaar gezet te worden. Even eigenaardig was de wandeling van drummer Alan Purves door de zaal, terwijl hij toontjes op zijn mondharmonica speelde en zachte klanken uit een mini-accordeon in zijn broekzak perste. Een verademing tussen alle jachtigheid van het dagelijkse leven.

Concert Wisselend Toonkwintet, met Toon Tellegen. Woensdag 4 oktober in de kleine zaal van Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven.

Eindhovens Dagblad, René van Peer 5-10-2006

Website by HOAX Amsterdam