KORTE CV

  Corrie van Binsbergen (1957) is componist, gitarist en leider van Stichting Brokken waarmee ze grensoverschrijdende projecten initieert. Bekend werd ze met Corrie en de (Grote) Brokken. Verhalen en poëzie zijn sinds 2000 belangrijke drijfveren in haar carrière en ze werkte samen met vele schrijvers zoals Remco Campert, Kees van Kooten, Esther Gerritsen en Dimitri Verhulst. Met Toon Tellegen heeft ze een blijvende samenwerking. Van Binsbergen ontving in 1999 de VPRO/Boy Edgar Prijs. In 2012 werd zij genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie bewezen kwaliteit.

  Met verschillende formaties speelde ze op diverse grote nationale en internationale jazzfestivals. Ze speelde in Duitsland, België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Mali, Burkina Faso, Rusland, Mongolië, Indonesië, Verenigde Staten, Marokko, Litouwen, Estland, Brazilië, India en China.

  Sinds 2021 is componeren haar core business en ontving ze opdrachten van o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest, ASKO|Schönberg en het Metropole Orkest.

  UITGEBREIDE CV

  Corrie van Binsbergen speelt al gitaar vanaf haar 7e. Ze studeerde klassiek gitaar aan het Utrechts Conservatorium en studeerde af in 1984. Al tijdens haar studie speelde ze ook elektrisch gitaar en basgitaar, deed een jaar slagwerk op het conservatorium en volgde daar ook lessen elektronische muziek bij Ton Bruynèl. Ze heeft ervaring op een zeer breed terrein in de muziek van pop tot kamermuziek en van dansproducties tot in de huisband van een TV-show en zelfs het circus. Die brede muzikale achtergrond vindt zijn weerklank in haar muziek en die is daardoor niet direct in een bestaande categorie onder te brengen. Corrie van Binsbergen heeft zowel in haar composities als in haar gitaarspel een geheel eigen stijl en idioom ontwikkeld.

  Brokken
  De gitariste richtte in 1986 haar eigen succesvolle band Corrie en de Brokken op, waarin ze diverse stijlen combineert tot een caleidoscopisch eigen geluid. Tien jaar later vormde ze Corrie en de Grote Brokken, een uniek samenwerkingsverband met twaalf kopstukken uit pop en jazz met Bob Fosko en Beatrice van der Poel in de frontlinie.

  Eind jaren 90 initieerde Van Binsbergen het project Links waarin ze een klassiek strijktrio combineert met een improviserend trio, een componeerstijl die ze later verder uitwerkte bij de Schrijvers in Concert serie. Haar nieuwste instrumentale band, de allstar-formatie Vanbinsbergen Playstation, bestaat sinds 2015. Hun eerste succesvolle tournee werd afgesloten op het North Sea Jazz Festival 2016. Het eerste album Live behaalde een nominatie voor de Edison Publieksprijs 2016. Daarna volgende nog twee albums.

  Muziek en literatuur
  Voor Corrie en de Grote Brokken componeerde Corrie van Binsbergen in 2000 Kado uit de hel! een mini-opera over de liefde met teksten van o.a. Maria Goos, Toon Tellegen, Dante en Jules Deelder. In 2004 maakte ze het derde programma met de Grote Brokken Het land is moe met als thema maatschappelijke ongemakken zoals eenzaamheid en onverdraagzaamheid en gebruikt hiervoor teksten van Remco Campert, Drs P, Jan Mulder, Josse De Pauw en Esther Gerritsen. Al componerend voor Corrie en de Grote Brokken ontwikkelt ze steeds meer belangstelling voor de combinatie literatuur en muziek en ze start in 2003 met de eerste serie Schrijvers in Concert, waarvoor ze schrijvers uitnodigt voor te lezen uit eigen werk. Zij componeert een muzikaal scenario bij de verhalen als een ‚film voor de oren’. Vanaf 2005 werkt ze ook met dichters. Van Binsbergen werkte met Remco Campert, Toon Tellegen, Manon Uphoff, Kees van Kooten, P.F. Thomése, Renate Dorrestein, Josse De Pauw, Rascha Peper, Ramsey Nasr, Erik Jan Harmens, Hagar Peeters, Jules Deelder, Tjitske Jansen, Ingmar Heytze, Elvis Peeters, Paul Bogaert, A.L. Snijders, Hans Dagelet, Tonnus Oosterhoff, Tommy Wieringa, Esther Gerritsen, Anne Vegter, Griet Op de Beeck, Ellen Deckwitz, Dimitri Verhulst, Joke Hermsen en Auke Hulst.
  Er kwamen twaalf luisterboeken uit, vijf met Tellegen, voorts Campert, Van Kooten, Dorrestein, Nasr, De Pauw, Thomése en Verhulst. Drie stonden op de shortlist voor Beste Luisterboek.

  De literaire concertserie heeft ook geleid tot verschillende nieuwe producties. Zo maakte Van Binsbergen met de Vlaamse acteur, regisseur, schrijver Josse De Pauw de opera over de bergen die 20 mei 2010 op de Operadagen Rotterdam in première ging met de Amerikaanse sopraan Claron McFadden en 16 fenomenale musici uit kamermuziek, pop en jazz. En in 2011 maakte ze de muziektheatervoorstelling Brieven aan Doornroosje naar het gelijknamige boek van Toon Tellegen. In 2015 produceerde Van Binsbergen de voorstelling Dansen op een Glazen Plafond, alternatief variété met ondermeer Sanne Wallis de Vries en Frédérique Spigt. Najaar 2017 maakte ze de voorstelling Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol met Dimitri Verhulst die te zien was in België en Nederland.

  Compositieopdrachten
  Behalve componeren voor haar eigen formaties componeert Van Binsbergen ook in opdracht. Ze componeerde onder meer voor NPS Jazzmarathon, Holland Festival, Filmmuseum, VPRO Villa Achterwerk, Nederlands Blazers Ensemble, Radio Symfonie Orkest, ASKO-Ensemble, Mondriaan Strijkkwartet & Loeki Stardust, Zapp Stringquartet, David Kweksilber BigBand, VU-Orkest, Tatiana Koleva en Asko/Schönberg met Barbara Hannigan. Ook componeerde ze voor radiodrama van de NTR en maakte ze de soundtrack voor de speelfilm Mijn avonturen door V. Swchwrm.

  Andere producties 
  Naast eigen producties wordt Corrie van Binsbergen regelmatig als gast uitgenodigd. Zo speelde ze onder meer in drie producties van Scapino Ballet Rotterdam en was ze gastsolist bij Connie Janssen Danst in de voorstelling Live/Life. In 2002 was ze gastprogrammeur van de tweede editie van het grensoverschrijdend festival Cross-linx.
  Met actrice Yolande Bertsch, zangeres Frédérique Spigt en regisseur Titus Tiel Groenestege maakte ze in 2006 de muziektheatervoorstelling Lucy in the Sky waarvoor ze ook de muziek componeerde. In de serie jazzportretten verscheen in 1999 bij de NPS een TV-portret van haar en in 2014 maakte het Nederlands Jazz Archief een portret van haar voor Cultura TV in de serie Jazzhelden. In 2022 was ze te gast bij het Metropole Orkest in het project Dutch Jazz Jam.

  Lijst met werken zie hier.

  5 augustus 2022 De Limburger
  interview met Paul van der Steen

  23 juni 2022 NRC
  interview met Amanda Kuypers 

  22 juni 2022 Het Parool
  Eruit met een big bang

  21 juni 2022
  JazzNu: Van Binsbergen stopt

  oktober 2020
  > Jazzism, What’s up

  > Jazzportret
  Jazzhelden.nl, Nederlands Jazz Archief

  februari 2020
  >Vrije Geluiden radio over de CD Ik Wou

  april 2017
  > Interview Corrie van Binsbergen
  Beppe Colli, Clouds and Clocks

  januari 2014
  Schaduwkind – variaties
  Jaap Timmers, Haarlems Dagblad

  december 2013
  De vijf levenslessen van Corrie van Binsbergen
  Geert Van Der Speeten, De Standaard

  maart 2013
  Tonen van Tellegen / Interview Corrie van Binsbergen over 10 jaar Schrijvers in Concert
  pagina 1 / pagina 2
  Karolien Knols, de Volkskrant

  september 2012
  Spin in het muzikale web
  Jan Jasper Tamboer, Jazzism

  maart 2012
  ‘Met muziek word je een verhaal ingezogen’
  Arnoud van Soest, MUG Magazine

  19 november 2010
  Vera Vingerhoeds interviewt Corrie van Binsbergen (video)
  Vera Vingerhoeds, VPROJazzLive

  10 oktober 2010
  Corrie van Binsbergen: vat vol ideeen
  Paul van der Steen, De Limburger

  mei 2010
  interview met Corrie van Binsbergen
  Rinus van der Heijden, Jazzenzo

  mei 2010
  interviews met Corrie van Binsbergen, Josse De Pauw en Michael Borremans
  > deel 1
   / deel 2 / deel 3 / deel 4

  mei 2010
  interview Corrie van Binsbergen
  Arjan van Sorge, Staatskrant

  september 2009
  “Jazz is Grenzeloos”
  draaiomjeoren.com

  winter 2008
  Voor Corrie van Binsbergen is bijna niets eenmalig
  pag 1 / pag 2
  Angelique van Os, Jazz

  juni 2006
  uitgebreid interview Corrie van Binsbergen (pdf)
  Rineke Smilde – Lifelong Learning in Music & the Arts

  januari 2002
  een eigenzinnige en melodieuze geest
  Willem Brakenhoff, gitaarnet.nl

  Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet – Ik wou
  Brokken Records/2020

  Auke Hulst & Corrie van Binsbergen – Een Groter Gebeuren (boek & download)
  Stichting Brokken/2019

  10 a special brokken records edtion (met o.a. Suite FIFTEEN)
  Brokken Records/2018

  Dimitri Verhulst – Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol
  Uitgeverij Rubinstein/2017

  Vanbinsbergen Playstation – Tales Without Words
  Challenge Records/2017

  Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet – Wij Weten Wie Wij Zijn…
  Uitgeverij Rubinstein/2016

  Vanbinsbergen Playstation – Live
  Challenge Records/2015

  P.F. Thomése & Corrie van Binsbergen – Schaduwkind Suite
  Uitgeverij Rubinstein/2014

  Corrie van Binsbergen solo – Self Portrait In Pale Blue
  Brokken Records/2013

  Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet – Het geluk van de sprinkhaan
  Uitgeverij Rubinstein/2013

  Corrie en de Grote Brokken – VIER!
  Brokken Records/2011

  Over de bergen
  Brokken Records/2010

  Ramsey Nasr – wonderbaarlijke maand
  Zoem/2009

  CRAM – for a dog
  Brokken Records/2008

  Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet – Dierenverhalen
  Uitgeverij Rubinstein/2007

  Josse De Pauw – Werk
  Uitgeverij Rubinstein/2006

  Renate Dorrestein – Het duister dat ons scheidt
  Uitgeverij Contact/2006

  Corrie en de Grote Brokken – Het land is moe
  Challenge Records CR76021/2005

  Kees van Kooten – Live gelezen en gespeeld
  Zoem/2005

  Remco Campert – Als in een droom
  Zoem/2005

  Toon Tellegen in Concert – De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne
  Uitgeverij Rubinstein/2004

  Corrie en de Grote Brokken – Kado uit de hel!
  Challenge Buzz ZZ76019/2001

  Corrie en de Grote Brokken – Brokstukken
  Brokkenbootleg/2000

  Links – Ouvrir ici
  Via Jazz VSOP-label 9920972/1999

  Vanbinsbergen
  Via Jazz 9920742/1999

  Corrie en de Grote Brokken – Special Double Album
  Via 9950502/1997

  Corrie en de Brokken – Live! – Bimhuis 5 mei 1995
  BV Haast 9604/1996

  Corrie en de Brokken – Alles beweegt
  BV Haast 9005/1990

  FURTHERMORE

  Drummers Double Bill  & Jan Wolkers – 2Texel
  BV Haast/2006

  Chris Abelen – Space
  BV Haast 0205/2005

  Chris Abelen – Proost
  BV Haast 0202/2002

  Chris Abelen Quintet – What a romance
  BV Haast 9913/1999

  Gene Carl Band – Below paradise
  Scapino Rotterdam, Kaztor 004/1997

  John Cale – Dance Music
  John Cale Music, Erato Disques S.A./1997

  Chris Abelen Quintet – Dance of the pinguins
  BV Haast 9608/1996

  Alexandra van Marken – Under the moon
  Brigadoon, Bis 014/1995

  Vingerhoeds, Van Binsbergen, Niks & Kool – Wallworks
  BV Haast 9405/1994

  Vera Vingerhoeds & Lazybones Live
  BV Haast 9208/1992

  Seven Slowhands
  Flat 5 005/1988

  COMPILATION CD’s:

  NPS Maakt Jazz volume 1
  NPS/2009

  JazzNL
  Normafonds/2008

  La scena Olandese
  MJCD 1157/2004

  Proms in Paradiso o.a. Nederlands Blazers Ensemble
  Proms-CD 2001/2002

  Euro Jazz 2002
  Jazz&Tzazz no 110/2002

  The dutch jazz connection III
  NJI 1998

  Aspects of jazz from the Netherlands
  BFO A-12/1986

  Stichting Brokken is opgericht op 14 mei 1996. Stichting Brokken initieert grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden, stimuleert kruisbestuivende projecten en is vanaf haar oprichting bezig geweest met het verjagen van de ‘hokjesgeest’. Drijvende kracht achter de stichting is artistiek en zakelijk leider Corrie van Binsbergen.

  Zie ook

  “Corrie over de brokken” is een persoonlijk blog, een chronologisch vervolgverhaal over alle brokken die Van Binsbergen vanaf 1986 maakte. In 66 hoofdstukjes vertelt ze haar muzikale geschiedenis.
  Lees het hier.

  NB Je kunt het bestand ook downloaden.

  Website by HOAX Amsterdam