De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne
Van Binsbergen treft de goede toon: halverwege weemoed en absurdisme, een goede balans tussen dienstbaarheid en initiatief. — De Volkskrant
Toon Tellegen was te gast in de allereerste reeks Schrijvers in Concert, februari 2003. Dat was het begin van hun nog altijd voortdurende samenwerking.
De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne is een bundel verhalen die zijn Russische grootvader hem vertelde, verteld vanuit de jonge Tellegen. Van Binsbergen koos een aantal en componeerde er muziek bij voor een uitgelezen ensemble van vier blazers, strijktrio, piano, gitaar, bas en drums.
Toon Tellegen verteller Jan Willem van der Ham fagot, altsax Tobias Delius tenorsax, klarinet Angelo Verploegen trompet, flügelhorn Joost Buis trombone, lapsteel Albert van Veenendaal (prepared) piano Corrie van Binsbergen gitaar Ernst Glerum contrabas
Alan ‘Gunga’ Purves percussie Tineke de Jong viool Baptist Kurvers altviool Michiel Weidner cello, cimbalon
…Mijn grootvader hield van het woord tergen. Ik herinner me dat hij zei: ‘De tsaar was getergd…’ en ‘Ze tergden mijn vader…’ en Áls een getergde beer…’ of ‘De bolsewieken wisten wat tergen was!’ Ik dacht dat het iets met verven te maken had. Iets tussen verven en teren in…
(uit: De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne)
Toon Tellegen heeft de vader van zijn moeder alleen gekend als een oude man met een grote witte baard. Hij was Rusland na de Revolutie in 1918 ontvlucht en zat barstensvol verhalen: sombere, weemoedige maar vaak ook grappige en bizarre herinneringen aan zijn oude leven. Op een plank had hij een doos staan waar ‘vleugels’ op stond, en af en toe mocht de kleine Toon met hem meevliegen over het uitgestrekte Rusland. Dan vertelde hij dat de Russen elf woorden hebben voor ‘schuld’ en sprak hij over de niezende neushoorn die door het Winterpaleis van de tsaar denderde. Toon Tellegen bracht alle verhalen die zijn Russische grootvader hem vertelde, of had kunnen vertellen, samen in een liefdevol eerbetoon in de bundel De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne.
Ook Van Binsbergen treft de goede toon: halverwege weemoed en absurdisme, met een goede balans tussen dienstbaarheid en initiatief. — de Volkskrant, Erik van de Berg (14-05-2004)