Een groter gebeuren

Bericht aan de mensheid: u heeft uw kans gehad. U heeft uw kans vergooid. Uw wereld staat in brand en u woekert als onkruid.

In opdracht van festival Het grote gebeuren lieten schrijver-muzikant Auke Hulst en Corrie van Binsbergen zich door het gelijknamige apocalyptische verhaal van Belcampo inspireren tot een hedendaagse apocalyps, een verhaal over klimaatverandering, het eind der tijden en dat wat blijft: de liefde. Literair muziektheater dat diep doordringt in de morele en politieke vragen van onze tijd.

Auke Hulst voordracht, zang en akoestisch gitaar Corrie van Binsbergen gitaar Hermine Deurloo mondharmonica, sopraansax Joost van Es viool, mandoline Joost Buis trombone, lapsteel Albert van Veenendaal (prepared) piano Hein Offermans bas Yonga Sun drums en electronica Martijn Grootendorst live video

‘Bericht aan de mensheid: u heeft uw kans gehad. U heeft uw kans vergooid. Uw wereld staat in brand en u woekert als onkruid.’Het is november 2019 en bovenstaand bericht bereikt simultaan alle mailboxen, alle televisie- en radiostations en alle mobiele telefoons ter wereld, in alle denkbare talen. U heeft een week afscheid te nemen van uw naasten, uzelf, uw wereld, het leven. Breng in uw wanhoop niet nog meer schade aan uw wereld toe. Neem waardig afscheid. Stijg boven uzelf uit.’

Het is november 2019 en bovenstaand bericht bereikt simultaan alle mailboxen, alle televisie- en radiostations en alle mobiele telefoons ter wereld, in alle denkbare talen. Stel je eens voor dat jou dit overkomt. Wat zou jíj doen? Paniekeren? Feestvieren tot het bittere einde? Ook de verteller van Een Groter Gebeuren krijgt deze mededeling. Met zijn grote (ex)liefde gaat hij op een road trip naar het hoge noorden, om een laatste wens van beiden in vervulling te laten gaan: het Noorderlicht zien en horen. Ze sluiten zich hiermee in de kleine wereld van hun auto af van de buitenwereld en creëren zo een eigen ‘binnenwereld’. Deze tegenstelling van buiten- en binnenwereld komt tot uiting door grote tegenstellingen in de muziek, die wordt uitgevoerd door een speciaal door Van Binsbergen samengesteld ensemble. Een spannende mix van Americana, hedendaagse klanken, electronica en zompige jazz.

 

Meer