TWO AL’S

Instant composing van de bovenste plank. — Jazzenzo.nl

Albert van Veenendaal prepared piano Alan Purves percussie en meer

De TWO AL’S spelen bizarre, vrolijke, uitbundige en melancholieke squeecky en freaky songs op geprepareerde piano en percussie. Een verrassende, fantasierijke wereld van ongehoorde klanken die rechtstreeks naar de ziel gaan, ter plekke gecreëerd door twee avontuurlijke musici. Met schrijver A.L. Snijders vormen ze het gelegenheidstrio THREE AL’S.

Albert van Veenendaal profileert zich sinds de jaren tachtig als pianist, componist en arrangeur. Hij speelt in zijn eigen groepen, en is een veelgevraagd sideman. Zijn ritmische opvatting en zijn beeldend vermogen vallen op in zijn spel. Sinds 2006 leidt hij samen met bassist Meinrad Kneer ook een eigen CD-label, Evil Rabbit Records, dat vooral geïmproviseerde muziek van Europese snit wil uitbrengen. Hij speelde/speelt met zeer veel uiteenlopende musici in binnen- en buitenland, componeerde voor theater- en dansvoorstellingen en is ook werkzaam als muziekdocent o.a. aan de HKU. De laatste jaren legt hij zich steeds meer toe op het prepareren van de vleugel. Hij creëert hiermee een volstrekt eigen klankenwereld.

De Schotse drummer en percussionist Alan Purves is een uniek figuur in de muziekscene. Sinds 1975 woont hij in Amsterdam, waar hij optreedt met dans- en theatergroepen en verschillende soorten bands. Al improviserend vindt hij zijn weg in allerlei genres, van jazz en rock tot Ierse folk en niet-westerse volksmuziek. Hij speelt in diverse groepen, en ook met de schrijversconcerten van Corrie van Binsbergen en als duo met Ernst Reijseger. Zijn begeleiding is soms discreet en soms juist uitbundig, waarbij hij opvalt door zijn ongebruikelijke opstelling en zijn grote verzameling bijzondere instrumenten: piepende rubberen speelgoedbeesten, zoemende plastic buizen, waterflessen, neusfluiten, mondharpen en zelfgemaakte instrumenten zoals brimbram, rockin’ chair en glockenspiel guitar.

Meer
"Bedachtzaam opgebouwd spel van Van Veenendaal in wisselwerking met de speelse effecten van het uitgebreide en bijzondere samengestelde instrumentarium van Purves." — Leidsch Dagblad (12-11-2018)
La (vera) Europa è un gioco da bambini — Sands-Zine, Cricco Manieri (10-06-2014)
Vrolijk, swingend en vreemd — Pianowereld, Klaas Koopman (01-04-2014)
Absolute Spitzenklasse! — Jazzmozaïek, Marc Van de Walle (25-03-2014)
A wild ride of inventive, freaky spontaneous improvised songs — All About Jazz, Eyal Hareuveni (18-02-2014)
Vrolijkste CD van 2013 — JazzFlits, Herman te Loo (06-01-2014)
Een uniek en verbluffend hoorspel — Caleidoscoop, Jan Willem Broek (18-12-2013)
Freaky songs en ongehoorde geluiden — veravingerhoeds.nl, Vera Vingerhoeds (16-12-2013)
Avantgardistische feelgood muziek — Moors Magazine, Holly Moors
Website by HOAX Amsterdam