De Verlichting

In seizoen 2014/2015 organiseerde Corrie van Binsbergen een reeks bijzondere concerten op de zondagmiddag in LUX Nijmegen onder de noemer De Verlichting: stof tot nadenken, ruimte voor contemplatie; het voor even stilleggen van de tijd. Een schrijver, een dichter, een bioloog, een kunstenaar en een filosoof leverden bijdragen aan de serie. Met P.F. Thomése, Toon Tellegen, Kees Moeliker, Monique Besten en Joke Hermsen.

ZO 16/11/14     De Verlichting #1 met P.F. Thomése – Schaduwkind

De schrijver leest voor uit het boek, dat hij schreef na de dood van zijn dochtertje. Van Binsbergen componeerde geïnspireerd op de tekst een muzikaal scenario voor een 11-tallig strijkensemble, piano en gitaar. Het concert wordt door het publiek als balsem voor de ziel ervaren.
> lees meer over Schaduwkind

ZO 21/12/14     De Verlichting #2 met Toon Tellegen – Hemels & Vergeefs
In dit concert staat de poëzie van Tellegen centraal. Lyrische bevlogenheid gecombineerd met absurdisme. Het lijkt niet te kunnen. Maar het kan in de teksten van Tellegen.
> lees meer over Hemels en Vergeefs

ZO 18/01/15     De Verlichting #3 met Kees Moeliker & Frédérique Spigt – Het dier
Een leerzame en humoristische aflevering die staat in het teken van het dier. Bioloog Kees Moeliker schrijft over opmerkelijk gedrag bij dieren. Ook Frédérique Spigt filosofeert over het dier. Met muzikale bijdragen van de Schotse percussionist Alan Purves.

ZO 15/02/15     De Verlichting #4 met Monique Besten – Exercises in being here
Kunstenares Monique Besten loopt. En denkt. Oefent het leven. Brengt een ode aan de langzaamheid. Ze vertelt over haar drijfveren. Ze schreef het libretto voor De vrouw zonder bagage, een ultrakorte 1 persoons-opera. Muzikale bijdragen van harpiste Miriam Overlach, tapdanseres Marije Nie en zangeres Kristina Fuchs.

ZO 22/03/15     De Verlichting #5 met Joke J. Hermsen – Stil de tijd
Geen tijd hebben – dat is een van de fundamentele ervaringen van onze tijd. In dit veelgeprezen en intussen ook veelgelezen boek ontwikkelt filosofe Joke Hermsen een nieuwe visie op het fenomeen tijd, waarin zij een onderscheid aanbrengt tussen kloktijd en innerlijke tijd. Met muzikale bijdragen van violist Oene van Geel (Zapp Strijkkwartet) samen met de Indiase tablaspeler Niti Ranjan Biswas.

Meer